
Sikkerhet
Skredfare
Et splitboard er lagd for at du skal komme deg opp og fram utenfor preparerte løyper, og da går du, og de du er på tur med, på eget ansvar. Derfor må du ha nødvendige kunnskaper og utstyr for å minimere risikoen for å bli tatt av skred, og for å kunne redde andre, eller bli reddet, hvis uhellet først er ute. Er du usikker på skredfaren, så kan du i stedet gå en tur der du vet at helningsgraden er under 30 grader helt til toppen. Fjellet drar ingen steder, men fjellet viser heller ingen nåde. Dra på tur når forholdene er trygge.
Andre farer
Det er også viktig å tenke på at ulykker og skader kan forårsakes av andre faktorer, f.eks. fall, utglidning, nedkjøling/forfrysning og kollisjon med trær eller steiner. Da er det viktig å ha utstyr og kunnskaper om førstehjelp og kameratredning. Sjekk også dekningskartet til din mobiloperatør før du drar på tur, og vurder været.
Under fanen "Nyttige lenker" finner du mange nyttige lenker til gode informasjonssider om sikkerhet i fjellet. Anbefaler at du tar en titt på disse.
Nødvendig skredutstyr:
-
Sender/mottaker: Denne bæres på kropp innenfor jakka, og brukes til å lokalisere et skredoffer. Det anbefales å velge en som har tre antenner. Koster rundt 3 000 kr.
-
Søkestang: En ledd-delt metall-stang som vanligvis er 2-3 meter lang, og brukes til å stikke ned i snøen til man fysisk finner skredofferet. Koster rundt 700-800 kr.
-
Spade: Denne har du i sekken, og brukes til å grave frem et skredoffer. Det anbefales å velge en solid spade i herdet aluminium fremfor plast, og det er en fordel om den har teleskop-funksjon. Koster rundt 700-800 kr.
Skredkunnskaper:
-
Ta et skredkurs: Dette er sterkt anbefalt for å kunne vurdere skredfare, og for å kunne lære bruk av sender/mottaker og kameratredning. Mange firma holder slike kurs, blant annet DNT og BreogFjell. Koster rundt 3 000 kr.
-
Øv, øv, øv: Etter et kurs er det viktig å øve praktisk på det du har lært. Gjør det gøy. Gjem sender/mottakeren i snøen og gi premie til den som finner den raskest. Ta en snøprofil på tur opp fjellsiden og undersøk de ulike snølagene sammen. Bruk en helningsmåler og ha gjettekonkurranse om hvor bratt det er. Det finnes uendelig med muligheter for å øve.
-
Sjekk skredfare og vær før tur: Det finnes gode nettsider for å sjekke skredfare og vær i ditt område. For skredfare har du www.varsom.no, og for vær har du www.yr.no.
Annet anbefalt sikkerhetsutstyr:
-
Hjelm
-
Førstehjelpspakke
-
Dunjakke
-
Ekstra bekledning
-
Skredsekk
-
Vindtett pose
-
Bratthetsindikator

Skiutløst flakskred i Sogndalsdalen. (Foto: Splitboardjournalen)

Nødvendig skredutstyr fra Mammut, med sender/mottaker, søkestang og spade. (Foto: mammut.ch)

Kameratredning med improvisert snowboardkjelke.
(Foto: Splitboardjournalen)