
Splitboard
Først og fremst må man ha et splitboard. Dette er som regel den dyreste delen, og det er to kjente måter å skaffe seg et på; kjøpe et spesialprodusert splitboard, eller lage et selv.
Kjøp et splitboard:
Å kjøpe et spesialprodusert splitboard er den vanligste, men også dyreste måten å skaffe seg et splitboard på. Du kan kjøpe et brukt et for å spare penger (og miljø), og du kan kjøpe et nytt et. Fordelen med å kjøpe et produsert splitboard, er at man får stålkanter på innsiden for bedre kantgrep på tur opp, og du får generelt god kvalitet. Det er også viktig å nevne at mange produserer egne damebrett. Det finnes flere produsenter, og her er noen kjente og gode merker:
-
Furberg Snowboards: Den eneste norske produsenten, og har base i Sogndal. Brettene har mindre innsving enn "normalt", og har god flyt i dyp snø samtidig som de er solide på hardt og slagete føre.
-
Jones snowboards: Amerikansk snowboardprodusent med den kjente splitboarderen Jeremy Jones i førersetet. Brettene har normal innsving.
-
Andre produsenter: K2, Burton, Salomon, Lib Tech, Prior, Rossignol, Voilé og manger flere.
Lag ditt eget splitboard
Denne metoden var vanligere før, da brettene var dyre, og det ikke fantes så mange produsenter på banen. Du tar et snowboard etter eget ønske, og sager det i to på langs. I tillegg må du kjøpe en "gjør-det-selv-pakke", eller "DIY-kit" som det kalles på amerikansk. Her er en link med nyttige tips til hvordan du kan gjøre det:
https://www.youtube.com/watch?v=CPSAGraCXgc
Det er billigere å gjøre det på denne måten, men du må tenke på at du ikke får stålkanter på innsiden av brettet med denne metoden, noe som gjør traversering i bratt lende i gå-modus utfordrende.


Furberg Freeride Split og Women's Freeride Split.
(Foto: furbergsnowboards.com)


Jones Solution og Women's Solution.
(Foto: jonessnowboards.com)

Delene til en "DIY-kit" fra Voilé.
(Foto: voile.com)